Dzień 11 marca 2019r upłynął w ZSO Nr 1 pod znakiem języka hiszpańskiego. Kółko Języka Hiszpańskiego pod kierunkiem Gabrieli Olea Martin, nauczycielki języka hiszpańskiego i angielskiego, przygotowało szereg imprez związanych z kulturą i znajomością języka hiszpańskiego pod hasłem Dzień Języka Hiszpańskiego. Najpierw o godz. 8:50 odbył się II Powiatowy Konkurs Języka Hiszpańskiego. W konkursie wzięło udział 15 uczniów z ZSO Nr1. Celem konkursu było:
- Rozbudzenie zainteresowań językiem hiszpańskim,
- Pogłębianie w uczniach motywacji i pasji do nauki języka hiszpańskiego,
- Mobilizowanie uczniów do samorozwoju,
4.Umożliwianie uczniom spełniania się w zadaniach wykraczających poza kanon obowiązkowej nauki w szkole,
- Podnoszenie standardów nauczania poprzez udział uczniów w konkursach językowych,
- Rozwijanie umiejętności poprawnego posługiwania się językiem hiszpańskim w zakresie gramatyki i leksyki.
Następnym wydarzeniem tego dnia był II Powiatowy Konkurs Kulinarny „Kuchnia Hiszpańska.” W konkursie wzięło udział 42 osoby, w tym 9 uczniów ze Szkoły Podstawowej Nr 6 w Kwidzynie i 33 osoby z ZSO Nr 1 w Kwidzynie. Uczniowie przygotowali 25 potraw, które zostały ocenione przez jury konkursu w składzie: Sebastian Więckowski, dyrektor szkoły, Joanna Poźniak, wicedyrektor i Sylwia Smagowska-Żemojtel, pedagog szkolny. Celem konkursu było:
– promowanie i kultywowanie kultury i kuchni hiszpańskiej,
– pogłębianie wiedzy na temat kuchni hiszpańskiej,
– rozwijanie kulinarnych zainteresowań uczniów,
– dokonywanie oceny własnych umiejętności kulinarnych,
– propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych,
– rozbudzanie pomysłowości, inicjatywy i kreatywności,
– wyrabianie poczucia estetyki i piękna,
Kryteria oceny jury degustacyjnego obejmowały:
– kompozycję potrawy,
– sposób podania potrawy,
– kreatywność,
– ocenę organoleptyczną – smak, zapach, wygląd.
I miejsce zajęli: Jakub Cichocki i Julia Balsam z kl. IIIC ZSO Nr 1. II miejsce przypadło Marice Grabowskiej i Agnieszce Zapolskiej z SP 6, natomiast III miejsce zajęły Agata Sombrowska i Julia Zadrożna z kl. IIIA ZSO Nr1. Jury przyznało dodatkową nagrodę, miejsce IV za najlepszy deser hiszpański, które zajął Igor Kowczyński z kl. IB ZSO Nr 1.
Tego samego dnia o godz. 10:35, w ZSO Nr 1 miała miejsce degustacja potraw hiszpańskich, przygotowana przez uczniów należących do Kółka Języka Hiszpańskiego. Podczas długiej przerwy, w świetlicy szkolnej, można było spróbować 27 różnorodnych potraw, przygotowanych według hiszpańskich przepisów. Uczniowie nie kryli zadowolenia, a potrawy zniknęły ze stołów w mgnieniu oka. To była prawdziwie hiszpańska uczta, jakiej uczniowie ZSO Nr 1 jeszcze nie widzieli. Dziękujemy za udział w konkursach wszystkim uczestnikom i zapraszamy za rok.